Samen uit de schaduw

Vrijdag 20 jan, 2023
Zoveel inwoners van Nederland worstelen met hun mentale gezondheid, maar we praten er bijna niet over, uit angst voor stigmatisering. En dat terwijl acceptatie een belangrijke sleutel tot heling is. Het is normaal om niet normaal te zijn. Het is de hoogste tijd om dat taboe te doorbreken.

Met die boodschap is Hanna Verboom met Get it done en Cinetree aan de slag gegaan. Het resultaat is de documentaire ‘Samen uit de schaduw’, die op maandag 16 januari – Blue Monday dus – in première is gegaan. In de documentaire komen onder meer Dirk de Wachter, Typhoon, Jesse Laport en Hanna’s broer Juda Verboom aan het woord over mentale gezondheid. De documentaire is < a href="https://www.cinetree.nl/uitdeschaduw">gratis te zien op Cinetree. Op het platform Uitdeschaduw.org is ruimte gecreëerd om met elkaar in gesprek te gaan en tips of handvaten met elkaar te delen.

Daarmee is Hanna’s werk nog lang niet klaar. Op 2 november 2022 heeft ze tijdens de NL2025-impactsessie een pitch gedaan rondom de oproep om samen te werken aan het doorbreken van het taboe op psychische variaties.

Scholieren van het Frits Philips-lyceum-mavo in Eindhoven kregen de première van de documentaire: samen met Young Impact ging Hanna er op bezoek, om daarna samen met 1600 leerlingen in gesprek te gaan over mentale gezondheid. De dag erna ging Hanna op bezoek bij Randstad: het resultaat was een erg mooie en goede sessie met ruim 100 medewerkers, met veel ruimte voor persoonlijke gesprekken. ’s Avonds zat ze vervolgens bij Op1, om ook daar een lans te breken voor acceptatie van psychische variaties.

Dit zijn nog maar de eerste stappen, want er zullen nog vele gesprekken volgen – en overal is een luisterend oor nodig. Wil je helpen? Bijvoorbeeld door ook in jouw organisatie of op jouw school het gesprek op gang te brengen. Bekijk en deel de documentaire, kom in actie via Uitdeschaduw.org of neem contact op met NL2025.

Meer Nieuws