FC Straat in actie om kinderen in beweging te krijgen

Woensdag 12 okt, 2022
NL2025-aanjager Soufiane Touzani heeft de handen ineengeslagen met de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation om nog meer kinderen in beweging te krijgen. Ze gaan dat doen onder de noemer FC Straat. Dat maakten Touzani en Niels Meijer van de Johan Cruyff Foundation bekend tijdens NLvitaal 2022.

Het doel van FC Straat is kinderen te stimuleren om van ‘watchtime’ naar ‘playtime’ te gaan. Kinderen worden steeds inactiever. Maar liefst 64% van jongeren tussen 12 en 18 jaar voldoet niet aan de beweegnorm. Hun tijd wordt met name ingevuld door schermtijd. Meijer: "De Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation zetten zich al jaren in om kinderen actiever te krijgen en te ontwikkelen door sport en spel. Een van de manieren is het grootste straatvoetbaltoernooi van Nederland, de Streetwise Cup. Door de koppeling met FC Straat voegen we twee sterke straatinitiatieven samen. En met het online-bereik op YouTube van Soufiane brengen we nog meer kinderen van het scherm naar buiten om te bewegen."

Touzani, die op zijn YouTube-kanaal Touzani TV meer dan een miljoen abonnees heeft: “FC Straat wordt ook door Touzani TV uitgezonden en heeft daardoor een landelijke uitstraling, maar heeft ook een enorme lokale aantrekkingskracht. Hoe wij van ‘watchtime’ naar ‘playtime’ gaan doen we met het concept ‘FC Straat in het klein op jouw plein’. Dit concept is schaalbaar en zorgt voor structurele programmering op voetbalpleintjes. Daarnaast worden de mooiste beelden van jongeren via slimme technologie vastgelegd: wereldgoal kun je gelijk al terugzien op FC Straat! Ook hebben we een bal ontwikkeld die je kunt connecten – zodat je letterlijk van watchtime naar playtime gaat. Inmiddels hebben we ook heel veel nieuwe rolmodellen ofte wel positieve influencers. Door samen te werken met de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation kunnen we vanuit één naam communiceren: FC Straat. Hierdoor kunnen we in korte tijd nog grotere impact maken.”

Het initiatief brengt de twee grootste spelers op het gebied van straatvoetbal samen. Komend jaar wordt het project uitgerold in alle gemeenten waar Krajicek Playgrounds en Cruyff Courts aanwezig zijn. Daarnaast is alles online te volgen op de kanalen van FC Straat en Touzani TV. Gemeenten zonder playgrounds of Cruyff Courts kunnen ook aanhaken door zich te melden bij een van de Foundations. Ook private partijen kunnen instappen, om zo dit project snel op te schalen en uiteindelijk alle kinderen en jongeren van te Nederland te bereiken. Ook het Jeugd Fonds Sport en Cultuur is van plan om mee te doen. Zo laat NLvitaal goed zien hoe het partijen kan verbinden om gezamenlijk Nederland een stukje gezonder te maken.

Meer Nieuws