‘Groeten uit 2025’ op de radio!

Vrijdag 17 dec, 2021
Een hele week lang mochten NL2025-aanjagers op BNR Nieuwsradio de groeten doen uit 2025. Een fantastische kans om het doel van NL2025 over het voetlicht te brengen voor een breed zakelijk publiek – precies de doelgroep die we willen bereiken om onze initiatieven groter te laten groeien.

De aanjagers lieten die kans niet liggen en kwamen van 13 t/m 17 december met verve aan het woord over de manier waarop Nederland er in 2025 kan uitzien. Ze lieten daarbij ook zien welke vorderingen we kunnen maken op de drie grote thema’s van NL2025: excellent onderwijs, duurzame groei en vitaal en duurzaam leven.

Elke ochtend was het om 7.36 uur de beurt aan een andere aanjager. Jacques van den Broek beet op maandag de spits af, op dinsdag volgde Feike Sijbesma, woensdag kwam Maurice van Tilburg aan het woord. Op donderdag sprak Merel van Vroonhoven, de reeks werd afgesloten door Soufiane Touzani. Allen zijn op persoonlijke titel verbonden aan NL2025 en barsten van de ideeën.

Van den Broek en Sijbesma benadrukten beiden dat uit de enquête Namens Nederland blijkt hoe eensgezind ons land op grote thema’s is – terwijl dat volgens Van den Broek niet het beeld is dat in de media vaak naar voren komt. “Binnen deze onderwerpen gaan we op zoek naar initiatieven en proberen we deze samen te verbeteren. Waar ikzelf bijvoorbeeld mee bezig ben, is het verbeteren van het onderwijs. We hebben al eens een dag samen gezeten met zo'n duizend onderwijzers om hierover met elkaar het gesprek aan te gaan. Denk ook aan cross mentoring, waarbij mensen uit het bedrijfsleven optrekken met een schooldirecteur om te sparren en zo tot verbetering van het onderwijs te komen.”

Ook Sijbesma is blij dat uit de enquête minder verdeeldheid en polarisatie naar voren komt dan men zou verwachten. “'Daarbij komt dat er niet vaak van dit soort grote enquêtes worden gehouden. 170 duizend mensen blijken vrij eensgezind over onderwerpen zoals onderwijs, duurzame groei en leefomgeving. Op het gebied van duurzame groei hebben we inmiddels ruim vier duizend mensen aan elkaar gelinkt. Beginnende mkb’ers en startende ondernemers die ideeën kunnen uitwisselen en ervaring kunnen uitwisselen.”

Van Tilburg legde de nadruk op het kweken van meer digitaal talent. “Er mist een centrale aanpak in het opleiden van digitaal talent. Daardoor kan het mkb minder hard groeien en worden transities waar Nederland in zit geblokkeerd. Inmiddels hebben wij een initiatief gestart met Stichting FutureNL dat het digitale onderwijs kan ondersteunen. Dit wordt nu op 70 procent van de basisscholen gebruikt.”

Merel van Vroonhoven vertelde wat nodig is om ons onderwijs de komende jaren verder te versterken. Ook benadrukte ze het belang om samen te werken, zowel tussen schoolbesturen als opleidingen en het bedrijfsleven. Om deze toekomst te realiseren steunt NL2025 diverse initiatieven op het gebied van onderwijs.

Touzani sprak tot slot over beweging en gezondheid. “We kunnen zoveel doen, een wandeling doet al wonderen.” Een initiatief dat aanzet tot bewegen is The Daily Mile Foundation, een initiatief van JOGG: elke dag 1,6 kilometer wandelen of joggen. 600 Nederlandse scholen doen inmiddels mee. “NL2025 helpt door ook het bedrijfsleven enthousiast te maken voor The Daily Mile. Philips en Randstad Groep Nederland en nog zo'n 60 andere bedrijven doen mee. Volgens mij ervaren veel mensen, zeker thuiswerkers tijdens de pandemie, positieve effecten van zo'n wandeling. Als werkgevers het ook nog blijven stimuleren, dan kun je zeker verandering teweegbrengen.”

Zelf probeert Touzani via zijn onlinevoetbalclub FC Straat een miljoen leden te stimuleren de straat op te gaan en te bewegen. “De voetbalpleintjes waar we er zo veel van hebben in Nederland, blijven nog te vaak leeg. Het gaat beter, maar gedragsverandering zie je niet van de een op andere dag. De belangrijkste influencers zijn uiteindelijk toch de ouders en bijvoorbeeld leraren en werkgevers.”

Heb je een paar uitzendingen gemist? Terugluisteren is zeker de moeite waard! Hier vind je alle uitzendingen op een rij:

- maandag 13 december: Jacques van den Broek
- dinsdag 14 december: Feike Sijbesma
- woensdag 15 december: Maurice van Tilburg
- donderdag 16 december: Merel van Vroonhoven
- vrijdag 17 december: Soufiane Touzani

Meer Nieuws