Elke dag 15 minuten rennen

Maandag 20 mrt, 2017
Kinderen komen in beweging met The Daily Mile

Foto: Frederike Wiltens

Wie is begonnen?

Elke dag 15 minuten rennen voor op school of kinderdagverblijven – in Engeland en Schotland is ‘The Daily Mile’ al een succes. In september 2016 haalde aanjager Erben Wennemars samen met Jongeren Op Gezond Gewicht dit initiatief naar Nederland: “Dit is heel goed om even voor een toets te doen."

Wie is begonnen?

Elaine Wyllie, een hoofdonderwijzeres op een basisschool in Schotland, maakte zich zorgen over de fitheid van haar leerlingen. Daarom bedacht ze samen met haar klas The Daily Mile. Iedere dag renden de kinderen een mile (zo’n 1,5 kilometer). Vier jaar later rennen de leerlingen van haar school nog steeds iedere dag en steeds meer scholen in Schotland enEngeland volgen. Het doel van The Daily Mile is heel simpel: 15 minuten per dag (hard) lopen op school. Kinderen voelen zich hierdoor fitter, ze kunnen zich beter concentreren én het is ook goed voor de sociale contacten. Het is een heel eenvoudig, maar effectief concept dat toegepast kan worden op elke basisschool of peuterspeelzaal. De impact kan enorm zijn – niet alleen de conditie van de kinderen verbetert, maar ook hun concentratieniveau, stemming, gedrag en algehele welzijn gaan vooruit.

Wat heeft NL2025 betekend?

NL2025 vindt het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien in een gezonde leefomgeving. Erben Wennemars, ambassadeur van The Daily Mile in Nederland en supporter vanuit NL2025: “De kinderen en leraren zijn enthousiast, het kost niks en het is heel gemakkelijk. Je hebt schoenen en een jas nodig – ga naar buiten, ga lopen en binnen een kwartiertje ben je weer terug in de klas. Ik steun dit initiatief in mijn vrije tijd, want ik geloof hierin. Ik geloof in bewegen, voel mij maatschappelijk betrokken en dat is dan ook mijn drijfveer.” Tijdens de Nationale Schoolleiders Top in 2026 hebben we vanuit NL2025 ook aandacht besteed aan dit prachtige initiatief en alle aanwezige schoolleiders opgeroepen om ook mee te doen.

Hoe kunnen we dit laten groeien?

The Daily Mile en Jongeren Op Gezond Gewicht willen dat elk kind de mogelijkheid heeft om op de basisschool of peuterspeelzaal mee te doen aan The Daily Mile. Daarom is Jongeren Op Gezond Gewicht in Nederland initiatiefnemer en uitvoerend partner van The Daily Mile Foundation. Samen roepen we alle scholen, gemeenten, sportorganisaties en andere samenwerkingspartners op om mee te doen met The Daily Mile – zie www.nl2025.nl/ thedailymile voor meer info,

Meer Nieuws