Een geslaagd vijfde nlgroeit-jaarevent

Dinsdag 7 jun, 2022
Op 2 juni werd het nlgroeit-jaarevent in Ahoy Rotterdam als vanouds druk bezocht. 260 groei-ondernemers, mentoren en nlgroeit-partners gingen tijdens het vijfde jaarevent met elkaar in gesprek over hun belangrijkste lessen en groeikansen.

Ook leerden zij van de ondernemersverhalen van Victor Knaap, mede-oprichter van Media.Monks en winnaar van de Top 250 Groeibedrijven 2021. Aansluitend op het jaarevent volgde een spectaculaire avond tijdens BusinessBoost Live met onder andere Simon Sinek en Typhoon.

Tijdens het plenaire deel gingen nlgroeit-bestuurder Monique Ansink en groei-ambassadeur Michiel Muller van Picnic in gesprek met Victor Knaap. Victor gaf een inkijk in zijn eerlijke ondernemersverhaal. Het bedrijf groeide in 20 jaar van vier jongens die ‘geen idee hadden wat ze aan het doen waren’ naar ruim 4000 medewerkers, kantoren wereldwijd en een beursnotering. “De kern is goed werk leveren”, zei Knaap. “En je omringen met de juiste mensen. Toen onze investeerder Sir Martin Sorrell instapte, kregen wij een enorme boost. Niet alleen qua werkkapitaal, ook qua exposure en toegang tot nieuwe klanten.”

Spiegelen en gericht vragen stellen
Na bijdragen van professor Justin Jansen, die zijn kijk op de groei van het Nederlandse mkb gaf, en Diederik Laman Trip van het Comité van Ondernemerschap, deelden twee mentor/mentee-koppels van nlgroeit hun ervaringen over het mentorschap. Volgens Lisette de Jong dwingt haar mentor Léon Bosch “door te spiegelen op de juiste manier keuzes te maken en focus aan te brengen”. Suleyman Gogus, mentor van Sherif el Zeiny, geeft aan dat hij “nooit adviseert. Ik deel alleen mijn ervaringen. Sherif stelt mij gerichte vragen en bepaalt zelf wat hij ermee doet.”

Veel herkenning
Daarna vonden aan 31 tafels bevlogen peer-2-peer-gesprekken plaats. Diverse thema’s als internationalisering, krapte op de arbeidsmarkt en persoonlijk leiderschap werden besproken. Ondernemers vonden naast veel herkenning in hun collega-ondernemers een luisterend oor. Dat laatste is iets wat we volgens Typhoon, spreker op Business Boost Live, meer moeten doen. In zijn poëtische reflectie op zijn eigen leiderschap zei hij: “Bied je mensen een thuis. Veilig en inclusief. Wees samen moedig in je ongemak.”

Waardige rivalen
Als klap op de vuurpijl deelde Simon Sinek een belangrijk inzicht uit zijn laatste onderzoek. “Zie jouw concurrenten als waardige rivalen, niet als mensen die verslagen moet worden. Ondernemen is geen wedstrijd die door één partij gewonnen wordt. Laat hun kracht jouw ontwikkelpunten blootleggen en werk daaraan.” nlgroeit dankt alle deelnemers, groei-ambassadeurs, sprekers en partners die ondernemers in Nederland groter maken.

Top 250 Groeibedrijven
Tijdens het jaar event werd ook de Top250 groeibedrijven bekendgemaakt. Deze lijst is samengesteld door onderzoekers van Erasmus Center for Entrepeneurship, met bedrijven die al drie jaar sterke groei laten zien zowel in omzet als in het aantal werknemers. Bekijk de lijst.

Zelf een mentor?
Wij hebben veel energie gekregen van het jaarevent en Business Boost Live. Hopelijk jij ook! Heb je interesse in een mentor die jou helpt om de volgende stap te zetten? Een ervaren ondernemer van wie je enorm veel kunt leren? Hier kun je je aanmelden voor zo’n 1-op-1-traject met een mentor.

Foto: Martin Hols

Meer Nieuws