Nederland kleurt groen: jongeren op Young Impact Day massaal in actie voor het klimaat

Donderdag 1 jul, 2021
Young Impact creëerde woensdag 30 juni in heel Nederland impact met zijn eerste nationale Young Impact Day. Duizenden jongeren kwamen die dag overal in actie voor het klimaat.

Het epicentrum bevond zich bij evenementenlocatie Lofi in Amsterdam: daar vond een grote klimaatactie plaats en werd de dag afgesloten met een spectaculaire eindshow. Tijdens deze show werden ook voor de vijfde keer de Young Impact Awards uitgereikt aan jongeren die een positief verschil creëren in onze samenleving.

Green it up!
Uit recent onderzoek van Young Impact blijkt dat 52% van de jongeren vindt dat er op school te weinig aandacht wordt besteed aan het klimaat. Gelukkig weten jongeren het heft in eigen handen te nemen. Met een grootschalige offline- en online-activatiecampagne onder het motto ‘Green it up!’ riep Young Impact jongeren op om zich in te zetten voor een groenere leefomgeving – en daaraan gaven zij massaal gehoor.

Het resultaat: op Young Impact Day vervingen jongeren meer dan 15.000 vierkante meter beton voor groen. Op diverse plaatsen kwamen daarnaast groepen jongeren samen in actie. Tijdens een ‘groene mars’ in Zoetermeer plantten zij bijvoorbeeld overal plantjes langs de route. Dankzij hoofdsponsor ABN AMRO konden jongeren door het hele land gratis plantjes ophalen. Bij acht kantoren installeerde de bank op 30 juni een speciaal afhaalpunt. Ook tientallen scholen meldden zich aan voor de actie.

Eindshow
De actiedag werd afgesloten bij Lofi in Amsterdam. Daar waren optredens van Lucas & Steve, StukTV, Paul Sinha, Rani en Sjaak de beloning voor de impact die de jongeren hadden gecreëerd. Het was een van de eerste evenementen die weer konden plaatsvinden met de volledige bezoekerscapaciteit.

Tijdens de show werden bovendien voor de vijfde keer de Young Impact Awards uitgereikt aan jongeren die een voorbeeld zijn voor hun generatie. Zo maakte Filiz Memis (19), winnares in de categorie Klimaat, een kledinglijn van restmaterialen zoals bubbeltjesplastic, gordijnen en rietjes. Nour El Ghezaoui (17) creëerde een huiswerkschool tegen kansenongelijkheid. Xavi Dors (13) organiseert in Amsterdam-Zuidoost voetbaltoernooien voor zijn leeftijdsgenoten.

Wail Kherazzi (12) ontwikkelde een slim corona-apparaat dat meet of iemand binnen anderhalve meter van je staat, terwijl Veronika Vygon (19), Lakiescha Tol (20) en Sohna Sumbunu (19) maar liefst 60.000 handtekeningen ophaalden om racisme en discriminatie op te nemen in het schoolcurriculum. De drie zijn nu bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal.

Meer weten?

Meer Nieuws